Lenco van der Weel mail

Vaktechnische opleiding Verbindingsdienst Ede.
(01-09-1975 tot 01-06-1976)

Ik werd ingedeeld bij het Wapen der Verbindingsdienst.


De helm in het embleem vindt zijn oorsprong in het feit dat de Verbindingsdienst in 1874 is afgescheiden van het Wapen der Genie. Daarom zijn we een wapen en geen simpel dienstvak.
De opleiding maakt deel uit van het OCOSD en hts-ers beginnen als tijdelijk eerste luitenant. Na het voltooien zijn ze effectief eerste luitenant. Bij een tijdelijke rang hoort dezelfde wedde dan bij een effectieve rang.

We werden ondergebracht in een klas met vier tweede luitenants die de 5-jarige opleiding op de KMA hadden gevolgd. Tot onze verassing was er ene Jack bij. Het bleek dat onze grootvaders broers waren. De klas werd aangevuld met twee officieren die in de baas zijn tijd de Biesma hadden gevolgd. Deze opleiding is te vergelijken met de oude HBS.

De opleiding bestond in het bedienen en onderhouden van een diversiteit aan apparatuur. Procedures en het afwikkelen van geschreven berichten (telex) zaten ook in het pakket. We gingen gewoon iedere avond naar ons eigen huis. Drie KMA-ers huurden een apartement in Arnhem. De vierde trouwde al snel en ging apart wonen. De twee Biesma-ers waren ook al getrouwd.
Er waren niet veel uitstapjes, maar een vaartochtje vanuit Den Helder is me bij gebleven. Dat was met het fregat de Tromp waar ik tijdens mijn HTS-stage aan gewerkt had.

Na een vlot eindexamen moesten de twee HTS-ers zich bij personeelszaken in Den Haag melden.
Er was een functie als pelotonscommandant bij 107 Radiocompagnie in Nijmegen en een functie als commandant van een nieuw op te richten peloton bij een verbindingsbataljon in de Nationale sector. Die eenheid was gelegerd in Eibergen. Mijn collega Aad had ervaring met radio's dus koos hij voor Nijmegen.
Na een jaartje in Duiven gewoond te hebben verhuisden we naar Neede.