Lenco van der Weel mail

HTS Vlissingen.

De HTS is na de oorlog ontstaan door de behoefte aan werktuigbouwkundigen, later
aangevuld met de studierichting electrotechniek, sterkstroom.
Na een periode waarin werd ingewoond bij de Zeevartschool werd gestart met nieuwbouw
aan de Edisonweg in Vlissingen.
Toen ik in 1967 naar het "voorbereidend jaar" ging werd nog lesgegeven in een houten barak
achter het stadhuis. De kantine was in de kelder van dat gebouw.
Wegens een defect aan de kachel mochten we een weekje thuis blijven.


De collegezalen zitten in de hoogbouw. Uiterst links staat het administratiegebouw.
In het midden ligt een laagbouw met de sportzaal en de aula.
Aan de achterzijden liggen de praktijklokalen. Die waren in mijn eerste jaar al klaar en we kregen
daar de eerste lessen draaien, lassen, frezen en boren.


Een collegezaal in de hoogbouw.


De aula waar tussen de middag een flinke beker soep kon worden gekocht.


Hier het praktijklokaal voor de sterkstroom lessen.

We hadden in het laatste jaar een nieuwe leraar die uit de sterkstroomwereld kwam.
De vele uren die we met de Ward-Leonard schakeling doorbrachten vond ik leuk.



Het vak electronica was toch favoriet met in het eerste jaar nog aandacht voor de electronenbuis. Ik zat met mijn privé werkplaats tussen de televisies en die hadden toen nog buizen.
De eerste Philips kleurentelevisie volledig met transistoren kwam in 1972. Hij had nog wel een beeldbuis.

Het vak informatietechniek bestond uit een paar uurtjes op de analoge computer. En achter de telex werd met het mainframe van de TH Delft het getal pi tot op 25 bladzijden achter de komma geprint. Het ging om het programeren en niet om het nutteloze resultaat.

Stagejaar
In het schooljaar 71-72 ging ik op stage. Als eerste bij de Röntgen Technische Dienst in Overschie.
Dat bedrijf controleert lasnaden met behulp van röntgen stralen. Dit ging met een electronenbuis of met een radioactief kobaltelement. Het werkgebied was Zeeland met een uitloper naar de Moerdijk. Hogedruk leidingen moesten voor in gebruikname door een erkend inspecteur worden gecontroleerd. Ik ging met zo'n inspecteur in een VW-bus op stap. Het fregat Tromp was op de Schelde in aanbouw en we hebben alle lasnaden van de kiel gecontroleerd. Dat was lekker dicht bij huis.

Daarna ging ik naar de Philips vesting "de Volt" in Tilburg. Daar zat ik in de kost bij de familie Smit die ik kende van de reddingsbrigade. Ik werkte daar aan een (privé) project. Het was een rondetijdmeter voor de amateur wielerclub met een eigen baan. Het had de bekende oranje nixiebuisjes.

De volgende stage was iets verder van huis. Ik ging voor drie maanden naar München. De Bundesbahn had in het stadsdeel Aubing een onderhoudswerkplaats voor electronica. Ik zat in die tijd in de kost bij de familie Prifling in de Agricolastrasse.


Henk Adriaanse was in 2020 in München en zette het huis voor mij op de foto. Het is het tweede huis van rechts, nummer 72a.

Hier mijn lieve hospita.

Op de 2e dag hoorde ik dat de chef voor lange tijd uitgeschakeld was en ik zijn functie moest overnemen. Het was een 24-uurs bedrijf dus moest ik het rooster voor 60 man/vrouw personeel maken, het opgelegde productieschema halen en de eindcontrole doen.
Dit was een mooie tijd, goede verdiensten, gratis eten op de zaak en tijd genoeg om de omgeving, tot in Oostenrijk, te verkennen.

Daarna volgde een stage bij de Philips vesting Elcoma in Veldhoven. Tilburg - Veldhoven was goed te doen, dus zat ik weer in Tilburg in de kost.
Er werd een nieuw Integrated Circuit ontwikkeld. Dit IC moest zorgen voor een uiterst stabiele voedingsspanning. Uiteindelijk werd dit de UA 723.



Het werk was niet echt uitdagend maar het verschafte me toegang tot de personeelswinkel waar ik uitgebreid heb ingekocht.
Zie het electrodeel op de startpagina van deze website.

In 1974 studeerde ik als eerste met het diploma HTS Electrotechniek/Informatietechniek uiteindelijk eens af.
Achteraf gezien was de HTS tijd niet mijn sterkste optreden. Niet in de laatste plaats omdat ik teveel tijd besteedde aan het geld verdienen met reparaties, antennebouw en huisinstallaties.

Ik bedank de heer Cornelisse die mij aan mijn lange haren door de afstudeeropdracht heeft getrokken.
Defensie vond namelijk dat ik lang genoeg had "gestudeerd" en dat ik nu maar eens mijn dienstplicht moest komen vervullen. Lichting 74/2.