Electronica website Lc mail

Tv antennes.


Horizonvervuiling anno jaren 60-70. Nederland 1 was in 80 % van het land te bekijken via kanaal 4. Dit zijn allemaal "Lopikjes".

Televisiezenders zenden uit in banden.

Band Kanaal Frekwentie
VHF I 2 tm 4 47-83 Mhz
VHF II FM band 87,5-108 Mhz
VHF III 5 tm 11 174-223 Mhz
UHF IV 21 tm 34 470-581 Mhz
UHF V 35 tm 81 582-960 Mhz

Voor de VF en FM zijn per band aparte antennes nodig. De twee UHF banden kunnen door 1 antenne worden ontvangen. Maar hoe breder het spectrum, hoe minder gevoelig de ontvangst is. Een apart gemaakte antenne voor ieder kanaal zou het beste zijn, maar dat is in de praktijk niet haalbaar. Tv zenders staan niet allemaal op dezelfde plaats, de antenne moet op de zender gericht worden. Zo kan het nodig zijn om twee gelijksoortige antennes in de mast te hebben, ieder met zijn eigen hoek.
In de duurdere antennesystemen zat voor iedere band een antenne op een mastdeel dat met een rotor draaibaar was. Het kastje voor de bediening kwam naast de tv te staan. De antennes kunnen 360 graden draaien, maar moeten aan het eind weer terug, anders raken de kabels bovenin in de knoop.


De Channel Master rotor heeft afstandsbediening vanaf de bank. De axiale Hy Gain is sterker van constructie.
Ik heb ze veel geplaatst, maar had er zelf nooit eentje.

Thuis hing de eerste zwart-wit tv aan een dipool antenne die door de installateur onder het dak was gehangen. VHF III, kanaal 7, Goes, Nederland 1. Als de tv op de camping was, ging de antenne mee. Achter het huisje stond een stevige paal, daarop kwam de antenne. Door het vrije zicht was de ontvangst hier beter dan thuis. In het begin gebruikte ik de platte lintkabel, want zo zat het thuis ook. In 1967 kwam er een tweede antenne bij; Nederland 2 werd actief. Die zat op de UHF IV, Goes, kanaal 21.

Onze tv toen had alleen een VHF ontvanger. Een converter bracht uitkomst.


De converter zet het gekozen UHF kanaal om naar een VHF kanaal. Dat was vaak kanaal 5.

Ik werd, mede dankzij boeken, wat wijzer in het wereldje van de antennes. Toen de set aan het einde van een zomer weer thuis kwam heb ik alles gewijzigd. Mijn vader had bij de verbouwing de schoorstenen versterkt. Aan de voorste kwam een antennepijp, met eerst 2 antennes, Nederland 1 en 2. De vrijgekomen plek onder het dak werd ingenomen door een grote dipool voor VHF I, kanaal 2 voor de Belgische BRT. De lintkabel werd vervangen door de storingsvrije coaxkabel. (Al die smerige Puch brommers gaven nu geen spikkeltjes meer) Onder het dak kwam een koppelfilter, zodat er maar 1 kabel naar beneden hoefde. Bij de converter werden de signalen weer gesplitst. Voor de Philips BiAmpli radio werd, ook onder het dak, een FM dipool antenne gehangen. Om fysieke redenen had deze een eigen coaxkabel naar beneden.

Volgende pagina