Electronica website Lc mail

Tv antennes.


Een UHF IV&V antenne met een Channel Master rotor.

Links zijn wat antennetypes samen te zien. Van boven naar beneden:
- UHF IV&V
- VHF III
- UHF IV&V
- FM


De ontvangst van de Belgische BRT was niet naar wens. De schoorsteen werd verlaten en er kwam een hogere mast op de nok van het dak. Met VHF I, VHF II en UHF IV.


Antennes zijn 300 Ohm, deze zg balun zet dit om naar 75 Ohm coax.


De coaxkabels van de antennes werden in de mast samengevoegd tot 1 kabel.


Direct onder het dak kwam een coax antenneversterker, x-factor 21 dB.

Weer wat later werden de VHF tvzenders omgezet naar de UHF. Nederland 1 kwam op UHF IV en de BRT op UHF V. De grote VHF I en III antennes konden van het dak af. Ik koos voor nieuwe Hirschman antennes, voor elke band een eigen antenne.
Ik was met de werkplaats verhuisd naar de schuur, achter het woonhuis.

De buurman werkte bij de gemeente en kon mij een oude lantarenpaal leveren, zo'n zware van gietijzer. Het rechte stuk was ca 10 m lang. Via de Shell Moerdijk kreeg ik een aluminium (Dural?) pijp van 6 meter. In de hobbyclub van de HTS werd een koppelbus voor de twee delen gedraaid. Twee stukken U-profiel kwamen tegen de achtermuur van de schuur. De bouten gingen door de muur heen. Onder in de paal werd een assymetrisch gat geboord, daardoor liep de as die vastzat op de U-profielen.
Hij lag klaar, beneden op de as, halverwege op de keukentrap. Antennes en het filter erop, de coaxkabel kwam langs de paal naar beneden.
En toen .. hoe kreeg ik dit geval omhoog? De schuur grensde aan een plat dak met een schoorsteen.


Een dergelijk hijsblok bracht de oplossing. Ik had een versie met twee schijven. Aan de ene kant aan de schoorsteen, op de mast circa 3.5 meter hoog.
De mast op en neer halen was nu een eitje. Ik kon het alleen doen.


Goes bovenop, de Belg daaronder.

16 meter was ruim voldoende om boven het huis van de buurman uit te komen. Van de schuur liep binnendoor de coax naar de tv in de woonkamer. Daar stond al een nieuwe kleurentelevisie, ik denk een K8 chassis. De FM antenne bleef onder het dak, dat werkte prima.

Ik was het huis al uit toen een zware noord-wester de bovenbuis deed buigen. Er was nog beeld, maar het was geen gezicht. Beide antennes gingen terug naar de voorste schoorsteen, de beproefde plek. De kabel lag er nog.

Eind jaren 60 kwamen er Franse fabrieken naar Zeeland. De leidinggevenden kochten villa's, vooral in Zeeuws-Vlaanderen. De bewoners moesten natuurlijk de Franse televisie kijken. Het plaatsen van antennes werd een hobby die een centje opbracht. Ook de invoering van Nederland 2 gaf extra werk.

Ik werkte in 1971 bij de Deutsche Bundesbahn in München en zat bij de familie Prifling in de Agricolastrasse op kamers. Op een avond werd ik uitgenodigd om nader kennis te maken. De TV stond aan, niets anders dan sneeuw. De FM op de radio deed helemaal niets. Bij de buren was alles perfect, dus het lag niet aan de locatie. De gehele antenne-installatie moest vervangen worden. We deden samen inkopen en op een mooie middag ging ik het dak op. De baas keek toe vanuit het zolderraampje. De masten hier zaten binnen op zolder vast. Een speciale slof zorgde voor afdichting. Het oud roest werd met een touw omlaag getakeld. De nieuwe installatie werd op het dak in elkaar gezet en door het dak geplaatst.


Het is de middelste mast. Boven de VHF III voor de ARD, dan de UHF voor de ZDF en de Bayerisches Rundfunk en onderop de FM. Als beloning kookte m'n hospita een echte Beierse maaltijd, die werd afgesloten met een lekker Paulaner biertje.

Terug