Electronica website Lc mail

Software.


We begonnen met DOS 3.2 op de Olivetti. Mijn laatste "losse" DOS versie was 5.0. Soms droom ik nog wel eens van die autoexec.bat's en config.sys'n. Met name de parameters voor de geluidskaart waren complex. En dan zien of de gekozen instellingen in alle spelletjes van de meiden werkten.

De 80386(Sx) processor kon gebruik maken van het stukje geheugen tussen de 640 Kb en de 1 Mb. Het programma Quarterdeck Qemm zette zoveel mogelijk opstartprogramma's boven de 640 Kb grens. Dat stukje heette Himem. Voorbeelden zijn de drivers voor de muis en de geluidskaart. Hierdoor bleef zoveel mogelijk geheugen binnen de 640 Kb voor programma's beschikbaar.


Na installatie koos het programma een basisinstelling, de pc werd opnieuw opgestart en het geheugengebruik werd bekeken. De instellingen werden gewijzigd en na een nieuwe start was Qemm tevreden en ik ook.

Voor al het onderhoud en de backups gebruikte ik PcTools. PcBackup maakte gebruik van compressie en codering. Het nadeel was dat je na een hdd-crash eerst het besturingssysteem en PcTools moest terugzetten om zo de backup te kunnen gebruiken. Ik heb het gelukkig nooit nodig gehad.


Het startscherm van de filemanager. PcTools verdween van de markt door de komst van Norton Utilities. Licentiehouders van PcTools kregen dit programma gratis, maar het is me nooit bevallen.


Speed Disk defragmenteerde de harde schijf.

De hele wereld gebruikte het, dus wie ben ik. Word Perfect was de tekstverwerker in de jaren 80-90.


Na de invoering van Windows zijn er pogingen gedaan om WP te behouden, via Word Perfect for Windows en Corel Word Perfect. Het was een ongelijke strijd. Microsoft Word is nu de standaard.


De Engelse versie van het sjabloon voor op het toetsenbord. Simpel en doeltreffend, Shift F7 was printen.


Word maakt deel uit van Microsoft Office. Uit dit pakket gebruik ik vaak Excel en soms Powerpoint.

Volgende pagina