Electronica website Lc mail

Werkplaats.

Mijn eerste werkplaats (1966?) was op de Koudekerkseweg onder het schuine dak. Eigenlijk een kast van 4 meter lang en 1,5 meter breed. Snel een stevige plank aan de muur geschroefd, electriciteit aangebracht en een flinke tl-lamp erboven. Een groepenkast aan de muur verzorgde de voeding en voor de bewaking van spanning en stroom waren er draaispoelmeters. De antenne-installatie werd afgetapt en op een coax muurcontact geschroefd. Veel productie werd hier niet gehaald, mede omdat ik voor tv reparaties geen ruimte had en een steile trap op moest.


Dus verhuisde ik naar de schuur, ruimte zat, maar erg koud en vooral te vochtig. De hoge antennepaal, zie bij Video/Tv antenne, stamt uit die tijd. In 1970 kwam het huisje van de camping achter in de tuin te staan. Dat werd voorzien van een houten dak en aangesloten middels een grondkabel. Een butagaskachel zorgde voor warmte. Ik tikte een tekentafel op de kop, die werd gebruikt voor het maken van printplaatontwerpen. Op de HTS hadden we apparatuur om epoxyprints te maken. Het was mijn grootste werkplaats ooit, 5 bij 3 meter.


In de volgende woningen had ik geen apart werkhoekje en werd de eettafel gebruikt.
In Noordwijk zat ik eerst op zolder, drie trappen op. Dochterlief pikte de zolder in en ik heb een gedeelte van de benedenverdieping als werkplaats ingericht. In het begin voor de kleurentelevisies en videorecorders van Jan en Alleman, daarna alleen voor de nieuwbouw en reparatie van computers. Het "hok" had telefoon, fax, ISDN en antennekabel. De server met de laserprinter van m'n netwerk stonden er ook.


Links aan de muur de ladekastjes voor de onderdelen. Naast het driehoekige plankje stond voorheen de oscilloscoop. Er op staan de onderhoudsmiddelen. Links en rechts naast de spiegel hangen de kleine speakers van de Beomaster. Op het werkblad eerst een reparatie notebook, dan de Laserjet III en een zelfbouw PC. Het kleine groepenkastje komt uit mijn werkplaats van de Koudekerkseweg. Rechts aan de muur hangt een gereedschapsrekje, daarboven enkele computerkabels. De Compac Presario staat onder het werkblad.