Electronica website Lc mail

Zwart-wit televisie.

Mijn ouders hadden voor het eerst televisie in 1964. De installateur hing een antenne onder het dak, voor VHF, band III. Nederland 1 zat in Goes op kanaal 7. Nederland 2 zat nog in de testfase. De kabel naar beneden was de storingsgevoelige lintkabel. Elke brommer die langs kwam gaf witte spikkels in het beeld.


De eerste tv van mijn ouders. Hij ging inclusief de antenne mee op vakantie naar Dishoek.


Klik, klik, klik. Kanaal 2 tot en met 12. De bruine ring was voor de fijnafstemming.


Deze televisie heb ik van de sloop gered. Na een leuke reparatieklus had ik een tv voor mezelf die alles aankon.


Er waren verschillende normen, dat hing samen met het aantal horinzontale beeldlijnen. Nederland 1 en 2 hadden 625, de Franse Belg zat op 625B en Frankrijk op 819. Bij dit toestel kon je juiste norm voor een zender (kanaal) instellen. Zie de nokjes rechtsboven. Nederland was kanaal 7 en 21, de BRT zat op 2 en de Fransman op kanaal 12.

Ik heb deze tv lang gehad. In mei 1974 moest ik in dienst en werd ik gelegerd in Ossendrecht voor de rijopleiding. De legeringskamers hadden kabel-tv. Ik kreeg toestemming om een tv op mijn kamer te zetten. De opper liep te lachen, hij wist meer dan ik. De tv kreeg geen signaal. "Mag ik in de kruipruimte?" Dat mocht en daar vond ik losse antennekabels. Mijn eigen kamer was snel aangesloten en ik had prima beeld. Als de opper vooraf eerlijk was geweest, had ik alle kamers voor hem aangesloten.


Na ons huwelijk ving ik deze X23T640. Een nieuwe buis in de voeding en hij deed het prima. De kast was beschadigd, ik heb alles eruit gehaald en mijn vrouw heeft hem keurig wit geschilderd.

Het werd tijd voor een kleuren tv.