hoofdpagina
Website Lcvissen mail

Inleiding.

Na het zien van een aantal afleveringen van Vis TV in 2015 kwamen mijn eigen ervaringen weer boven.
In 1962 ving ik als ventje van 12 mijn eerste vis. Wat laat, maar mijn vader en mijn oudere broer waren geen vissers. Ik heb mijn jeugd doorgebracht op het eiland Walcheren, dat is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden onder het zeewater gezet. Het zout zat toen nog in de akkers en het water in de afwateringsvaarten was brak. Als ze in de winter bevroren waren was het ijs in het midden bikkelhard, maar aan de kanten was het "pap" en oppassen. Wij noemden deze vaarten "leidingen". Het water was te zoet voor zoutwatervis en te zout voor zoetwatervis. De enige vissoort die je toen in de leidingen kon vangen was paling. Later leerde ik dat de bot ook in dergelijk water kan leven, maar ik heb nooit van botvangsten op Walcheren gehoord.


Anguilla anguilla of wel de (Europese) paling.

De paling was dus mijn eerste zelf gevangen vis.
Vandaar het icoontje links op de adresbalk van de browser.
Het strand was dichtbij en daar wordt ruim aandacht aan besteed.

Door mijn werk ben ik vanaf 1971 door Nederland gaan zwerven. Een jaartje hier, een paar jaar daar. In en rond die woonplaatsen heb ik regelmatig gevist, alleen, met zwagers of een lokale vismaat.
Hoogtepunt waren de lange snoektochten die we vanuit Hellevoetsluis in de polders van Voorne ondernamen.
Veel later tijdens familiebezoek op Walcheren ging ik af en toe met de hengels op stap om oude locaties te herbeleven. Dat viel vies tegen.

Het menu aan de linkerkant volgt in principe de tijdslijn.
Een website, ja, daar horen foto's bij. Gsm's met camera en digitale toestellen bestonden toen nog niet. Zo af en toe plaats ik een dia. De vislocaties heb ik wel allemaal op Google Earth teruggevonden. Bij de beschrijving van de ervaringen plaats ik vaak een op het internet gevonden passend plaatje.
Mijn laatste vistocht ging vanuit Scheveningen met de rederij Vrolijk, wrakvissen op gul, met de collega's van het werk. Ik schat dat dit 1995 geweest is.

De website is nog in bewerking.