Website Lcvissen mail

Graan Elevator Maatschappij (GEM).


Grote bulkschepen met graan werden hier gelost en het graan werd overgeslagen naar kleinere binnenvaartschepen. Daarbij viel wel eens wat tussen schip en schip. Het graan ontkiemde en trok allerlei soorten onderwaterleven aan.
Het bedrijf was in het weekend niet actief, maar werd wel bewaakt. Mijn vismaat in deze tijd Bart werkte daar en hij had een toegangspas voor het terrein. De hele graanoverslag is in 2010 gesloopt en er staan nu olietanks.

Het is zout water en door de overvloedige onderwaterfauna zat hier paling, heel veel paling. Daar was de jeugdliefde weer. 10 tot 15 stuks in een paar uurtjes waren geen uitzondering. Alles ging mee en thuis in de pan.


De "graan" paling had deze bruine kleur.

Lopend over de kades en steigers zagen we andere vis. Het waren harders. Dat zijn algeneters. Hoe vang je die ? Ze kon zo aas voor hun bek houden, helaas en kunstaas pakten ze (natuurlijk) ook niet. Vlokje brood uit mijn eigen lunchpakket ? Neen, totdat ik een stukje brood met boter en pindakaas gebruikte. Ze vochten er om.


De harder heeft boven en onder in de bek beenachtige randjes. Daarmee schraapt hij algen en wieren van de stenen en palen. Kleine organismen staan ook op het menu. De vis heeft twee akelige stekels, pas dus op. Hij geeft zich na aanbeet niet zo maar gewonnen.

De eerste vangst hebben we niet meegenomen. De vrouw van Bart zocht het recept op en bij de volgend keer hebben we er paar meegenomen. Eerst schoonmaken, nou doe dat maar buiten, want de zwarte maaginhoud van halfverteerde alg stinkt ontzettend. Goed schoonspoelen en de kokkin ging aan de slag.
De harder heeft grote schubben die gemakkelijk te verwijderen zijn en stekelige rugvinnen. De binnenkant van de buik is zwart, maar dat gaat weg met schrobben. De graten van de harder zijn stevig; de vis is zeker niet gratig te noemen. Hij kan uitstekend worden gefileerd en geeft dan wit vlees met een iets hoger vetpercentage dan klassieke witvis. Het vel is dun en zilverachtig. Het geurt naar zeewier. De smaak ligt tussen die van zeebaars en zalm in. In ons geval was de saus gebaseerd op madeira.
Een zeer smakelijk vissoort.