Website Lcvissen mail

Jeugd.

De allereerste.
In 1961 woonden we in de Burgerweidestraat in Middelburg. Kunstschilder Korstange was huisvriend van mijn ouders. Hij was terug van vakantie in Amerika en kwam zijn aankoop laten zien. Het was een bamboehengel met een "reel".


In mijn gedachten zie ik hem als de bovenste op de foto.
Een dikke lijn, geen nylon, geen bobber, brok lood en een stevige haak.
"Ome Wim, mag ik die eens proberen ?" Natuurlijk mocht dat. Snel een vette regenpier in de tuin opgespit en daar ging ik. Naar de leiding waar ik in de schoolklas altijd naar zat te kijken.


De school is al lang geleden afgebroken, de speeltuin bestaat nog. Alles zuid van de leiding moest toen nog gebouwd worden.

Er viel een miezerige regen en het gras was nat. De wurm aan de haak en plons het brok lood in het brakke water. En toen ?, wachten, op wat ? Ik wist het niet. Maar lang duurde het niet, binnen de minuut bewoog de lijn door het water, dus draaien aan de reel en ik voelde voor het eerst een spartelende vis aan de hengel. Om nooit te vergeten, die eerste keer.
Het was een stevige paling die flink terugvocht, maar de uitrusting was robuust genoeg.


En toen lag hij in het gras te kronkelen in zijn eigen slijm en de hele lijn in de knoop draaiend. Ik heb de hengel met vis en al onder een bosje gelegd en ben thuis hulp gaan halen. En later was ik uren bezig om alles schoon te krijgen.

volgende pagina