Lenco van der Weel mail

De manteling.

De manteling is het gebied net achter de duinen. Het bestaat uit lage bossages, open vlaktes en paden voor wandelaars, ruiters en fietsers. In de zomervakantie was dat het terrein van mijn vriend Jan en mezelf. Ons gebied liep in het noorden tot Groot Valkenisse en in het zuiden tot aan het Nollebos bij Vlissingen.
Er waren spannende dingen te beleven zoals het verkennen van het afgesloten pad met de ondergrondse pompen van de drinkwaterinstallatie even ten noorden van Dishoek. Kijken of we om een bocht spelende konijnen konden betrappen. Het inmiddels afgebroken hotel Zeeduin had een moestuin met aarbeien, frambozen en kruisbessen. De laatste soort wordt in Zeeland beiers genoemd.
In die tijd waren we beiden geboeid door de verhalen van Karl May. Jan was Winnetou en ik Old Shatterhand. In de winter lazen we een nieuwe pocket en die avonturen werden 's zomers in de manteling nagespeeld.Eigen gemaakte pijl en boog en speren waren de wapens. We waren natuurlijk te paard, Iltschi (wind) van Winnetou was nog wel aan te sporen. Ik had het met Hatatitla (bliksem) wat moeilijker.

Ik heb de boeken op latere leeftijd opnieuw gelezen. Het valt op dat de meeste goede mannen Duitsers waren, veel schlechterikken waren Amerikaans of halfbloed. De zuivere indianenrassen hadden goede karakters. De verhalen zijn tussen 1860 en 1880 geschreven. De vergelijking met Mein Kampf van Hitler is misschien wat ver gezocht ?

Op latere leeftijd werd de manteling bezocht om stiekem sigaretten te roken. Ondertussen speelden we landjepik en luisterden we op mijn kleine transistorradio naar Radio Veronica op zee, vooral naar de Stones. De Alaska's lagen op een geheime plek begraven, samen met de lucifers en de noodzakelijk rol pepermunt. Het geld werd "verdiend" door het afstruinen van de camping op flessen met statiegeld. De inkopen werden gedaan bij supermarkt Schout in het Vebenabos, tegenwoordig de Spar.


35 cent voor 15 stuks.

Nog weer later werden in de manteling de eerste stappen op het pad der liefde gezet. Voorlopig wil ik die niet openbaar te maken..
Ok dan, iets wat je altijd bij blijft.


De eerste echte intieme kus.